Зошто носиме накит? 

Дали некогаш сте се запрашале зошто носиме накит?

Еве неколку вообичаени причини:

Накитот често се носи за да се подобри изгледот и да се изрази личниот стил. Може да се користи за дополнување или истакнување на одредени карактеристики или облека.1. Да се украсиме

Накитот често се носи за да се подобри изгледот и да се изрази личниот стил. Може да се користи за дополнување или истакнување на одредени карактеристики или облека.

2. Симболизам

Накитот може да носи симболично значење и да претставува различни аспекти на идентитетот на една личност, како што се брачниот статус, верската припадност или социјалниот статус.

3. Сентиментална вредност

Многу луѓе носат накит како начин да одбележат посебни прилики, да зачуваат спомени или да носат парче од своите сакани со себе.

 

4. Богатство и статус

Историски гледано, накитот се поврзува со богатството и социјалниот статус. Носењето скап или луксузен накит може да биде приказ на богатство и моќ.

5. Културно и религиозно значење

Накитот често игра витална улога во културните или религиозните практики, претставувајќи ги традициите, верувањата и ритуалите.

 

Од кога датира првиот накит?

Постоењето и употребата на накитот датира од пред илјадници години. Археолошките докази сугерираат дека најраните форми на накит биле направени од природни материјали како што се школки, животински заби, коски и камења.

Тешко е прецизно да се одреди точната временска рамка на првиот накит, но некои од најстарите познати парчиња накит се проценува дека се стари околу 100.000 години. Овие рани форми на накит најверојатно се носеле за украсни и симболични цели.

Накитот и модата?

Накитот и модата имаат блиски односи, бидејќи накитот често се користи за дополнување и подобрување на облеката. Тој може да послужи како акцент, кој ја нагласува облеката или како одраз на личниот стил. Може да се користи за да се додаде доза на гламур, софистицираност или индивидуалност на целокупниот изглед.

Модните трендови пак може да влијаат на дизајнот, материјалите и стиловите на накитот, така што одредени епохи или култури фаворизираат специфични видови накит.

Слично на тоа, трендовите на накит може да влијаат и на модните избори, при што дизајнерите често создаваат дизајни на облека кои се хармонични со специфични парчиња накит.

Во Еснаф можете да најдете различен накит:

ланчиња, обетки, прстени, брошеви, изработени во повеќе техники ( филигран, везење, ќостек…) со различни материјали како сребро, монистра, месинг, конец.