Дали знаеш дека…

Макрамето претставува форма на текстил произведен со употреба на техники на плетење (наместо ткаење или плетење).

Оваа техника припаѓа во групата на плетечкиот занает и го претставува креативниот дел на истиот. Материјалите што се користат во макраме- техниката вклучуваат жици направени од памук канап, лен, коноп, јута, кожа или предиво. Од макраме може да се изработат најразновидни и колоритни чанти, украси, крпи,пешкири и итн.

Постојат повеќе толкувања за потеклото на оваа техника:

– Една од нив вели дека терминот Макраме потекнува од арапскиот збор “migramah” кој датира од 13ти век. Неговото значење е „раб“ односно шарениот крај на марамите со кои ги прекривале камилите за јавање.

-Друга вели дека доаѓа од Турската макрама, со значење на пешкир или крпа.

– Трето толкување вели дека шпанскиот збор macramé е изведен од арапскиот miqramah, за кој се верува дека значи  шарена крпа, украсен раб или везен превез.

 

Разгледај повеќе макраме изработки

https://esnaf.eu/mk/product/dekorativna-bela-makrame-zavesa/

https://esnaf.eu/mk/product/makrame-podmetaci-set-od-5/