НАШАТА БЕТИ – НЕЗАПИРЛИВА

Незапирлива – како започна…

Со тетка Мира (мајка и на Бети) се слушаме повремено. Ми кажуваше дека Бетка постојано и непрестајно плете. – ,,Изабела дај и некоја идеја што да плете, цела година истото па истото, од дома не е излезена, само тоа прави цело време.” И реков не грижи се, ќе смислиме нешто. И тогаш почнав да барам идеи.

Сакав да биде нешто со мисија и цел да ја воздигнеме жената која ги надминува предизвиците и не престанува во својата цел. Незапирлива. Така симбол станаа плетени алки од Бети. Истражив неколку интересни модели и ги пратив да ги сплете. Алките што ги направи беа прекрасни! Спонтано решив да ги подарам на жени кои биле до мене и ми помогнале во мисијата на Еснаф, жени кои се успешни и на свој начин придонесуваат за подобро општество. Така Бети доби причина и цел да плете и воедно да собира средства за својата терапија. Во текот на инцијативата жените објавија и оддадоа признание на Бети за нејзините дела. Тогаш повторно ме побара Тетка Мира, овој пат со солзи во очите од радост, за среќата на Бети, поради признавање на нејзината работа и труд.

Топло е на душата кога правиме нешто со искрени намери и љубов.

Денес ви ја претставувам нашата Елизабета Петковска Тоа што има Даунов Синдром не ја запре да твори и да создава прекрасни дела. Им благодарам на жените кои ја воздигнаа преку нејзините творби и донесоа радост! Не од сожалување, туку поради способноста тоа да го надмине и твори и на тој начин да заработи!

 

Разгледај дел од изработките на нашата Бети

 

https://esnaf.eu/mk/product/zolto-kebence-za-solja/

 

https://esnaf.eu/mk/product/pleten-tupfer-za-lice/

 

https://esnaf.eu/mk/product/kafeno-pleteno-lance/

 

https://esnaf.eu/mk/product/pletena-alka-4/

 

https://esnaf.eu/mk/product/pletena-alka-3/

 

https://esnaf.eu/mk/product/pletena-bandana-dodatok-za-milenice-2/

 

Плетена чанта

 

https://esnaf.eu/mk/product/pletena-futrola-za-sise-3/

 

https://esnaf.eu/mk/product/pleteni-podmetaci-za-casi-ovosje/